Noxious Kft. - A környezettudatos szúnyoggyérítés elhivatottja

Biológiai szúnyoggyérítés

A csípőszúnyogok ellen történő szervezett védekezés legfőbb eszköze ma Magyarországon, az általános rovarölő szerek repülőgépről illetve földről történő kipermetezése, amellyel kapcsolatban azonban több aggály is felmerül. A nagy területekre kijuttatott neurotoxikus vegyületek hátránya, hogy a csípőszúnyogokon kívül minden rovarra, akár hasznos(pl.:beporzó), akár közömbös, kifejtik pusztító hatásukat (méhekre is). Ezen kívül a szerves vegyszerek és vivőanyagaik kipermetezése egyre növekvő mértékű környezeti terhelést jelentenek, amelyek káros hatása az ízeltlábúakon kívül más élőlényeket, beleértve az embert is hátrányosan érinthet. A kémiai módszer további negatívumaként hozható fel, hogy a vegyszerrel történő védekezés hatékonysága nagyon változó, amely ráadásul még rövid hatástartammal is párosul. Ebből fakad, hogy jelentősebb mértékű szúnyogártalmak kialakulása esetén, pl. egy-egy folyó áradását követően, csak a sokszor megismételt és nagy területekre kiterjedően elvégzett kémiai kezelések képesek csak érezhető hatást produkálni, ami nem túl olcsó. Ezen kívül a kivitelezés napszakhoz (esti órák), és időjárási tényezőkhöz is kötött, amely nagymértékben befolyásolhatja a kezelés eredményességét (pl.: eső és az erős szél). És végül, mivel egyre több kezdetben biztonságosnak gondolt kémiai szert tiltottak/nak be azok később beigazolódó ökotoxikológiai mellékhatásai miatt, az engedélyezett hatóanyagok számának szűkülésével egyre inkább számolni kell az ellenük kialakuló rezisztencia (ellenállóképesség) megjelenésével.

A korszerű, biológiai szúnyoggyérítés - számos fejlett ország tapasztalatai alapján - nagyobb összefüggő területekre, térségekre kiterjedően megszervezett rendszerben, döntően szelektív hatású, elsősorban biológiai szerekkel végzett lárvairtáson alapul, amelyet előzetesen gondosan felmért és térképre vitt(GPS alapú), valamint szezononként rendszeresen figyelemmel kísért (monitorozott) tenyészőhelyeken végeznek. A környezettudatos módszer hatékonyságban meghaladja a kifejlett egyedek irtásán alapuló védekezést, és már azért is messzemenően környezetkímélő, mert az addig kémiai kezelésben részesült területeknek töredékén szükséges biológiai készítményt használni, amely a hazai tapasztalatok tükrében a szúnyoggyérítésre fordított költségek csökkenését is maga után vonja. Egy alaposan feltérképezett és heti rendszerességgel monitorozott térségben, a megfelelő időben 1 Ha biológiailag kezelt tenyésző terület, 160 Ha kémiai kezelést vált ki és hetekig is lehet hatástartóssága. A szükséges időben, folyamatosan kezelt csípőszúnyog tenyésző vízterek, az egész nyári szezonra szúnyogmentes időszakot produkálhat, észrevétlenül.

Egy-egy védendő terület ökológiai felmérésére és a szúnyoglárvák élőhelyeire vonatkozó térképezési adatokra(GPS) támaszkodva, valamint a csípőszúnyogok fejlődésének nyomon követése segítségével kidolgozható az adott területre leghatékonyabb és a környezettel legjobban összeegyeztethető védekezési stratégia. A korszerű, környezetbarát szúnyoggyérítési rendszer beindítása a tenyészőhelyek megjelenését(esők, árhullámok) feltételező minimum 3 éves, a térképezésekhez és a monitorozáshoz nélkülözhetetlen előkészítő munkát igényel, ami borzasztó nehéz állandó terepmunka. Miután a térképezés a tenyészőhelyek 90 %-át feltárta az adott település körül, megkezdődhet a szuper szelektív biológiai anyag kijuttatása a vizekbe, amit követően már nem kelnek ki a csípőszúnyogok. Nem kell napokig-hetekig várni, míg a kémiai szerrel lepermetezik lakhelyünket, ami sokszor csak rövid ideig tud szúnyogmentes időszakot produkálni.
Ez a környezetbarát gyérítési módszer több mint 30 éves múlttal rendelkezik Nyugat-Európában és Észak-Amerikában, ahol hatalmas sikere töretlen.

Előnye a környezet kíméletességen kívül, a szúnyogok csípéseit a bio módszerrel már el sem kell szenvednünk, hiszen a lárvák a külterületeken is el vannak pusztítva, így nem repülnek be a kikelő szúnyogok a lakott övezetekbe, valamint így nem kell a lakosságot esténkén kémiai rovarölő szerrel zuhanyoztatni a levegőből és a nyári éjszakákon a nyitott ablaknál alvókat hangos, vegyszerfüstöt árasztó gépekkel felzavarni, lepermetezni.


Térképezési és kijuttatási technológiánk egyedülálló ma Magyarországon, erről bővebben személyesen adunk tájékoztatást. Az ilyen munkáinkhoz használt speciális terepjárműveink (hajó, kétéltű, munkaquad, drón, airboat) egy része a galériában látható, de érdeklődésre szívesen be is mutatjuk őket a telephelyünkön. A kivitelezéshez használt permetezőgépeink és a granulátumszóró berendezéseink is a legmodernebbek ma hazánkban.